Brandmän och katter i träd

En brandman som räddar en katt ur ett träd är en klassiker, men hur ofta händer det i verkligheten? Det finns förstås inte resurser till att rädda alla katter som klättrar upp i träd, men då och då gör vi en insats (som i den här artikeln till exempel: http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article20665781.ab). Jag har faktiskt själv räddat en katt ur ett träd. Den hette Benny och hade blivit jagad upp i en hög gran av en annan katt som tydligen inte var av den snällare sorten. Stackars Benny blev kvar i trädet i tre dagar, och när han inte kom ner av sig själv bad till slut familjen som ägde honom om hjälp.

Katter är tåliga och kan klara sig en tid utan mat, och de flesta brukar komma ner av sig själva när de blir hungriga. Benny verkade dock ha blivit så skrämd att han inte ville komma ner. Jag och mina kollegor bestämde oss därför för att hjälpa till, och det var jag som fick äran att klättra upp på stegen och plocka ner katten. I början var Benny inte alls speciellt samarbetsvillig utan klättrade längre upp i trädet istället, men när jag tog fram en kattmatsburk och lockade med så kom han ner till mig och jag kunde fånga in honom.

Det var en trött och hungrig Benny som kom ner på marken, men förutom det så mådde han bra. En kollega tog ett kort på mig och Benny, och det kortet har jag på mitt skåp. Jag gillar det för att det var min första katträddning, och för att det också påminner mig om att brandmannayrket inte bara handlar om de stora och farliga sakerna utan också om de små sakerna, som att hjälpa en familj att plocka ner sin lilla rädda katt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *