En brandmansrobot

Kolla in det här klippet som jag hittade på Dagens Nyheter: http://www.dn.se/webb-tv/klipp/nyheter/mot-framtidens-brandman-en-robot/

Det handlar alltså om en robot som ska kunna upptäcka och själv släcka bränder ombord på amerikanska flottans fartyg. Roboten ska kunna gå, hålla balansen på ett fartyg och klättra på stegar, och dessutom tänka själv. Än så länge är den bara en prototyp som styrs av människor, men tanken är att man ska utveckla artificiell intelligens så att den kan arbeta självständigt.

Precis som inom alla andra yrken så utvecklas brandmannayrket hela tiden. Visst handlar det om samma saker nu som det gjorde för 100 år sedan – att vi ska släcka bränder (och en hel del andra saker förstås) – men tillvägagångssättet, utrustningen och kunskaperna har utvecklats en hel del (och även till stor del uppgifterna och uppdragen).

Jag vet dock inte riktigt vad jag tycker om den här roboten. Visst är det alltid bra att forska och utveckla, och att använda robotar istället för människor gör ju att människor slipper utsättas för risker. Som brandman så utsätts man ju för många risker i jobbet, och där man kan undvika dessa bör man förstås göra det. Men samtidigt känns det som att det är svårt att ersätta den mänskliga delen i det hela.

Nu säger de visserligen att roboten också ska kunna arbeta tillsammans med brandmän, och det låter ju som en bra idé, men även om den kan tänka självständigt så kan den ju inte på egen hand fatta snabba beslut om vad som bör prioriteras o.s.v. Man är ju alltid skeptisk mot ny forskning innan den har fått visa vad den går för, men det ska bli spännande att följa det här projektet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *