Hur är det att jobba som brandman?

Jag får ganska ofta frågan hur det är att jobba som brandman, så här tänkte jag att jag skulle svara på det. Att vara brandman är enligt mig det bästa yrket i världen. Det är ett väldigt tufft yrke (och då menar jag tufft som i svårt, hårt och jobbigt på flera sätt), men det är också otroligt givande. Att rädda liv och att finnas där för människor som behöver hjälp är en otrolig känsla, så även om det finns mycket sorgligt och tråkigt i yrket så finns det också mycket glädje och tacksamhet.

Som brandman måste man tycka om andra människor, både för att man har mycket kontakt med utomstående men också för att själva arbetet är ett lagarbete där man måste kunna samarbeta och lita på varandra. Redan på väg ut till en olycksplats vet brandmännen vilka arbetsuppgifter de har under insatsen, till exempel pumpskötare, rökdykare, sjukvårdare och så vidare. Inom laget växlar man mellan uppgifterna, så man måste kunna hantera alla delar. Man samarbetar också med polis, ambulans, andra räddningstjänster o.s.v.

Det gäller också att kunna ta egna initiativ och lösa problem på plats. Jobbet är både fysiskt och psykiskt krävande, och ofta är det en kamp mot klockan. Att släcka bränder är bara en del av yrket, det handlar också om till exempel trafikolyckor, utsläpp av kemiska ämnen, oljeläckage, haverier, ras, översvämningar, stormar och mycket annat. Uppgiften är alltid att i första hand att rädda liv.

En brandman måste vara i god form och ha bra kondition. En komplett skyddsutrustning väger över 20 kilo, och varje år kontrolleras brandmännens kondition och hälsa med hjälp av fystester och läkarundersökningar. Konditionsträning ingår också i arbetet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *