Hur blir man brandman?

Jag har jobbat som brandman sedan 2014 och är med andra ord relativt nyutbildad. För att bli brandman måste man läsa en tvåårig eftergymnasial utbildning som heter Utbildning i skydd mot olyckor (SMO). Man måste också vara fullt frisk, ha körkort, ha ett intyg om genomfört sim- och livräddningstest samt ett intyg om att man har gjort det så kallade rullbandstestet som går ut på att man klädd i full larmutrustning som väger ca 24 kg ska gå på ett rullband i åtta graders motlut i 4,5 km/h under sex minuter. Som brandman bör man av förklarliga skäl inte lida av höjdrädsla eller klaustrofobi.

När man sedan söker en tjänst genomgår man en intervju, ett höjdtest och ett stresstest, samt olika fystest som testar konditionen och styrkan. Några riktvärden för fysisk status är:

• Stående längdhopp 2 meter
• Löpning 300 meter på 13 min 15 sek
• Handstyrka 420 Newton i vardera hand
• Lyft till hakan skivtång 15 kg, 40 repetitioner
• Bänkpress 30 kg, 35 repetitioner
• Roddtest 500 meter på 1 min 45 sek

Eftersom brandkåren har brist på kvinnor kan positiv särbehandling tillämpas, så det är något som man får vara beredd på. När man har arbetat några år som brandman har man möjlighet att utveckla sig inom fler områden, till exempel inom brandvattenförsörjning, höghöjdsarbete, rökdykledning eller vattendykning.

Om du vill bli brandman rekommenderar jag dig att genast börja prioritera din träning, om du inte redan gör det. Jobbet är fysiskt krävande, och har du inte den fysiska biten så spelar det ingen roll hur väl lämpad du är för yrket i övrigt. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *